De ontwikkeling van IJburg; Omniplanner Henk gaf een tour

10 november 2021

Omniplan was in oktober te gast bij het Amsterdamse Project Managementbureau dat zijn 30-jarig bestaan vierde met expedities naar grote stadsontwikkelingsprojecten. Omniplanner Henk van Veldhuizen nam daarin de Amsterdamse wijk IJburg voor zijn rekening en vertelde over het ontwerp uit 1996.

Een nieuwe stad bouwen in het open water van het IJmeer was geen gemakkelijke opgave, het plan moest “met de natuur” mee worden ontworpen in een open proces waarin heel Amsterdam meekeek. In 1997 gaf de bevolking zijn oordeel in een referendum. Private partijen kochten in een unieke constructie de grond op de eerste eilanden, het Haveneiland en de Rieteilanden aan, nog voordat de grond er uberhaupt was. Inmiddels wonen er meer dan 20.000 mensen op IJburg en zijn de laatste eilanden, het Strandeiland en het Buiteneiland, in voorbereiding. 

IJburg is ook onderwerp van een film over 35 jaar milieu-effectrapportage in Nederland, een initiatief van de Commissie voor de MER in Utrecht. Henk van Veldhuizen vertelt daarin over het onderzoek naar milieu-effecten dat in IJburg niet achteraf, maar vooraf plaatsvond. Dit leidde tot een groot aantal natuurprojecten die samen met de Vereniging Natuurmonumenten werden gerealiseerd. Nieuw was de methode van “evaluerend ontwerpen” waarin de natuurplannen periodiek werden gemonitord en zo nodig bijgesteld. Dit kan gezien worden als een voorloper van de dynamische milieu-effectrapportage die we tegenwoordig kennen. De film over Ijburg wordt eind november vertoond op een symposium over 35 jaar mer in Amersfoort.        

 

 

Nieuwsbrief

  Ik ga akkoord met het privacybeleid

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.