Omniplan bij summerschool "Maak Zuid-Holland Gelukkig"

Omniplanners Violet Nijboer en Manou Roomer deden afgelopen week mee aan de summerschool van het Kennislab voor Urbanisme in opdracht van de Provincie Zuid-Holland.

Zuid-Holland wil de gelukkigste provincie van Nederland worden. Maar hoe? Het is de dichtstbevolkte provincie van het land, waar we dagelijks rijen dik aansluiten in de file. En met zowel een luchthaven als een zeehaven en een enorm oppervlakte aan kassen, is er een haat-liefde verhouding tussen ruimte, milieu en economie. Is hier nog ruimte voor geluk? Om dat uit te zoeken werd de summerschool ‘Maak Zuid-Holland Gelukkig" georganiseerd op 27, 28 en 29 augustus jl.

23 Deelnemers gingen 3 dagen aan de slag met de kwestie: hoe zorgen we ervoor dat Zuid-Holland in 2050 de lekkerste provincie van Nederland is? De toekomstplannen die de summerschool-deelnemers hadden bedacht werden aan het einde beoordeeld door een vakkundige jury. Het clubje waar Violet ook in zat werd met het idee 'VertiKassen' verkozen tot winnaar van de challenge om Zuid-Holland toekomstbestendig te maken.

Volgens de bedenkers Jan van den Braak, Jelle Buijs, Tessa Mecking, Violet Nijboer en Francis Voorn zijn VertiKassen dé oplossing om Zuid-Holland socialer en toekomstbestendig te maken. Hier wordt duurzame agricultuur gecombineerd met wonen in het groen. Het is een plek waar (sociale) verbinding centraal staat. De koppeling van de kas met wonen bevat volgens de jury vernieuwende aspecten die maatschappelijk geëxploreerd moeten worden. Tegelijk levert het spanning op tussen consumenten en producten, maar dat maakt het concept interessant. Jurylid Akshaya de Groot reikte de winnaars een cheque uit van tweeduizend euro, wat de deelnemers kunnen gebruiken voor hun studie. De cheque werd aangeboden door de Provincie Zuid-Holland.

Benieuwd naar wat Vertikassen precies inhoudt? Of naar de plannen van andere deelnemers. Het verslag van de summerschool vind je hier.
Het kan zijn dat er zich onjuiste links bevinden in de website. Om dat op te lossen zijn wij momenteel bezig met de constructie daarvan. Excuses voor het ongemak.