Omniplandames bezoeken Marineterrein

Op 1 oktober ontving Omniplan haar vrouwelijke relaties voor het zevende Damesevent op het Marineterrein in Amsterdam. Dit was tot voor kort een gesloten locatie voor iedereen die niets met de Marine van doen had. Een metershoge dikke muur verborg hier eeuwenlang een geheime wereld, op steenworp afstand van de binnenstad van Amsterdam. Op elke luchtfoto was dit gebied dan ook onherkenbaar gemaakt door er een "wolk" boven te projecteren. 

De Marine stoot de komende jaren een groot deel van de gebouwen af en daarmee wordt dit geheime stukje stad beetje bij beetje ontsluierd. Het projectbureau Martineterrein van gemeente en Rijk is druk doende met (veelal tijdelijke) bijzondere invulling van de verschillende gebouwen. De dames van Omniplan kregen een kijkje in de keuken van deze "onconventionele projectontwikkeling".

De opgeknapte voormalige commandantswoning fungeerde als ontvangstruimte. Een rondleiding over het terrein leidde onder meer langs het onlangs geopende Homeland; een pension in de voormalige officiersvertrekken, die na de renovatie weer helemaal de sfeer van de oorspronkelijk jaren '50 ademen. Liesbeth Jansen, directeur van het projectbureau, vertelde vervolgens op haar eigen nuchtere wijze hoe zij met haar team de kracht van het gebied wil versterken. Het gebied moet juist geen dynamische hotspot met hippe publieksfuncties worden. Het projectbureau omarmt duurzame initiatieven die gericht zijn op innovatie en activiteiten met partners uit de buurt. Zij wil de rust en de groene ruimte behouden en openstellen voor de stad. Marktconforme huren moeten worden betaald maar even goed melden voldoende potentiële huurders zich voor deze bijzondere plek. Overigens ook bijzonder vanwege het feit dat er geen bestemmingsplan is. De zonnige middag werd afgesloten met een nautische borrel, helaas niet met de mariniers, maar wel met onze eigen oesterman!


Het kan zijn dat er zich onjuiste links bevinden in de website. Om dat op te lossen zijn wij momenteel bezig met de constructie daarvan. Excuses voor het ongemak.