Themacafé "Aardgasvrij - van Ambitie naar Praktijk"

In samenwerking met VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), Omgevingsdienst regio Utrecht, Marianne Nevens & BRIQS Foundation | Sustainable Societal Systems organiseerde Omniplan, managers van ruimtelijke ontwikkeling een themacafé bij de Vechtclub XL op donderdag 28 juni 2018.

Aanleiding voor het themacafé waren o.a. de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs en het voornemen om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Het kabinet stelt bovendien als doel vanaf 2050 van het gas af te zijn. Dat betekent dat zo’n 7,2 miljoen woningen moeten worden aangepast.

Gemeenten staan voor de opgave om burgers te verleiden deze overstap te maken. Alle gemeenten moeten in ieder geval in 2021 voor alle wijken een transitieplan hebben. Maar hoe pakken zij dit aan? Tijdens het eerste deel van het themacafé vertelden ervaringsdeskundigen hoe zij de eerste stappen hebben gezet en welke lessen zij hebben geleerd.

Het tweede gedeelte van de middag bestond uit een aantal stellingen. Een van de stellingen was ‘Stel het is 2050 en we hebben het doel aardgasvrij niet gehaald. Waar heeft dit dan aan gelegen?’ Het Omniplan themacafé wees een gebrek aan draagvlak aan als belangrijkste factor. De meningen bleken echter nogal verdeeld, ook als het ging om hoe de transitie aangevlogen moet worden (bottom-up of top-down). Zet je als gemeente in op actieve bewoners of wacht je op een landelijk Deltaplan? Er bleek (nog) geen eenduidig antwoord. Desalniettemin was het goed om met elkaar van gedachten te wisselen en ervaringen te delen.


Wij bedanken iedereen voor zijn of haar bijdrage aan het themacafé!Het kan zijn dat er zich onjuiste links bevinden in de website. Om dat op te lossen zijn wij momenteel bezig met de constructie daarvan. Excuses voor het ongemak.